ماهیچه های اسکلتی (Skeletal muscle) بخش اصلی بافت سلولی بدن هستند که ۳۰ تا ۴۰ درصد وزن بدن را به خود اختصاص می دهند. این ماهیچه ها نقش مهمی در اکسیداسیون اسیدهای چرب (FAO) ایفا نموده و به عنوان اندام اصلی برای انقباض ارادی و حرکت اندام ها عمل می کنند و نقش مهمی در اکسیداسیون اسیدهای چرب در زمان استراحت دارند.
با انجام ورزش با شدت متوسط، بیشتر انرژی مورد نیاز برای حفظ هموستاز و فعالیت بدنی توسط چربی ها تامین می شود. از این رو یکی از راه های کاهش وزن انجام تمرین های عضلانی با شدت متوسط بوده و تمرینات هوازی (مثل دویدن و شنا) و تمرینات مقاومتی (مثل وزنهبرداری) هر دو برای این امر مؤثر هستند.
محققان دانشگاه کوبه ژاپن در مطالعهای جدید، عامل مهمی در فرآیند کاهش وزن را شناسایی کردهاند. آنها دریافتند یک پروتئین خاص به نام PGC-1α در بدن، نقش کلیدی را در چربیسوزی حین ورزش دارد. این پروتئین انواع مختلفی دارد، اما دو نوع آن که با b و c شناخته میشوند، برای چربیسوزی در هنگام فعالیت بدنی بسیار مهم هستند.
این محققین پرده از راز شگفت انگیزی برداشته و متوجه شدند چرا برخی افراد علی رغم انجام فعالیت های عضانی کاهش وزن قابل توجهی را تجربه نمی کنند. افرادی که مقدار کمتری از انواع مؤثر این پروتئین را تولید میکنند، در چربیسوزی و مصرف اکسیژن هنگام ورزش با مشکل مواجه میشوند. این میتواند توضیح دهد چرا برخی افراد با وجود ورزش منظم، در کاهش وزن موفقیت چندانی ندارند. این کشف میتواند به توسعه روشهای جدیدی برای مبارزه با چاقی منجر شود.
بازنویسی: دکتر پیمان پرچمی