محققان همواره توصیه میکنند ویتامینها و مواد معدنی موردنیاز بدن از طریق رژیم غذایی سالم تامین شود. مولتیویتامینها به بخشی از رژیم غذایی بسیاری از مردم تبدیل شدهاند. به عنوان نمونه از هر سه آمریکایی یک نفر به صورت منظم مولتی ویتامین مصرف میکند. اما آیا این استفاده روزانه بر سلامت عمومی بدن و افزایش طول عمر تاثیری دارد؟ نتایج پژوهشی که به تازگی مرکز ملی بهداشت و سلامت بریتانیا انجام داده است به این پرسش پاسخ منفی داده و نشان میدهد که مصرف مولتیویتامین طول عمر را بیشتر نمیکند.
در این پژوهش که «جاما نتورک اوپن» (JAMA Network Open) منتشر کرده، دادههای جمع آوری شده از ۴۰۰هزار بزرگسال طی ۲۰ سال، تجزیه وتحلیل شده است. این افراد که با میانگین سنی ۶۱.۵ سال ازسلامت عمومی برخوردار بوده و سابقه بیماری مزمن نداشتند. دراین پژوهش شواهدی که نشان دهد مصرف روزانه مولتیویتامین میتواند خطر مرگ ومیر ناشی از بیماریهایی مانند مشکلات قلبی یا سرطان را کاهش دهد به دست نیامد و نشان داد افراد سالمی که روزانه مولتیویتامین مصرف میکردند، کمی (حدود4%) هم بیشترازافرادی که مولتیویتامین نمیخوردند، درمعرض مرگ بودند.
طبق گزارش محققان، از میان ۳۹۰هزار شرکتکننده اولیه، نزدیک به ۱۶۵هزار نفر در طول دوره پیگیری، فوت کردند. البته پژوهشگران دادههای افرادی را که از قبل کمبود ویتامین داشتند، تجزیه وتحلیل نکردند.این مطالعه نشان داد مولتیویتامینها به شما کمک نمیکنند عمر طولانیتری داشته باشید.
او با تاکید بر جذب ویتامینها و مواد معدنی از طریق رژیم غذایی، توصیه کرد: «بر افزایش مصرف سبزیجات و کاهش مصرف گوشت قرمز تمرکز کنید؛ نه صرفا به مصرف مکمل. اضافهکردن سبزیجات، غلات کامل یا حبوبات به رژیم غذایی، کاهش مصرف گوشت قرمز، افزایش فعالیت بدنی و کاهش مصرف الکل روشی است که همه میتوانند آن را پیش بگیرند.
با وجود آنکه مولتیویتامینها طول عمر را افزایش نمیدهند، این مهم است که از پزشکتان بپرسید آیا مصرف مولتیویتامین با توجه به سوابق سلامتی و رژیم غذایی، برای شما مفید است یا خیر. دکتر کوربن توصیه میکند اگر پزشک برای شما ویتامین تجویز کرد، بسیار مهم است که آن را بهدقت و با توجه به دستور پزشک مصرف کنید و در مراجعات برای بررسیهای دورهای سلامتی هم پزشک را از سوابق تغذیهای و ویتامینهایی که مصرف کردهاید، مطلع کنید.
بازنویسی: دکتر پیمان پرچمی