هفته گذشته، ایالات متحده چهارمین مورد انسانی H5N1 را به دنبال مواجهه با گاوهای شیری آلوده گزارش کرد. کامبوج همچنین دو مورد را در کودکانی که با جوجه های بیمار یا مرده تماس داشتند گزارش کرده است. نکته نگران کننده گسترش بسیار زیاد بیماری دربین پرندگان و پس از آن پستانداران وحشی بود که در نهایت به پستاندارن اهلی از جمله گاوهای شیری گاوداری های امریکا رسید.
ولی در مقابل نکته امیدوارکننده این است که تا کنون هیچ انتقالی از انسان به انسان گزارش نشده است. به همین دلیل است که WHO همچنان خطر را برای عموم مردم کم ارزیابی می کند. با این حال توانایی ما برای ارزیابی و مدیریت این خطر به دلیل نظارت محدود برای ویروسهای آنفلوانزا در حیوانات در سطح جهان به خطر میافتد.
درک چگونگی انتشار و تغییر این ویروس ها در حیوانات برای شناسایی هر گونه تغییری که ممکن است خطر شیوع در انسان یا پتانسیل یک بیماری همه گیر را افزایش دهد، ضروری است. WHO از همه کشورها میخواهد به منظور حفاظت از کارگران مزرعه که ممکن است در معرض حیوانات آلوده قرارگیرند موارد ذیل رعایت شود:
-تقویت نظارت و گزارش آنفلوانزا در حیوانات و انسان ها؛
-به اشتراک گذاشتن نمونه های ویروس آنفولانزا با مراکز همکار WHO؛
-به اشتراک گذاری توالی ژنتیکی ویروس های آنفولانزای انسانی و حیوانی با پایگاه های اطلاعاتی در دسترس عموم؛
-تسریع تحقیقات در مورد آنفلوانزای پرندگان؛
و تشویق همکاری نزدیکتر بین بخشهای سلامت حیوانات و انسانها.
ما درحالی به مطالعه شیوع H5N1 ادامه میدهیم که همچنان هرهفته این بیماری به طور متوسط 1700 نفر را در سراسر جهان میکشد. با این حال، داده ها نشان می دهد که پوشش واکسن در بین کارکنان بهداشتی و افراد بالای 60 سال که دو گروه در معرض خطر هستند، کاهش یافته است. WHO توصیه میکند که افراد در گروههای پرخطر، واکسن کووید-19 را ظرف 12 ماه از آخرین دوز خود دریافت کنند.