سازمان جهانی بهداشت (WHO) با توجه به شیوع بیماری آبله میمونی (mpox) در جمهوری دموکراتیک کنگو و گسترش آن در کشورهای همسایه این کشور آفریقایی برای دومین بار در ۲ سال گذشته وضعیت اضطراری جهانی اعلام کرد.
نوع مسریتر و خطرناکتر ویروس آبله میمونی با نام” کلاد یک بی” (Clade Ib) باعث نگرانی جهانی شده است زیرا این نوع ویروس به سرعت در حال گسترش است و اطلاعات کمی در مورد آن در دسترس است. این ویروس از طریق تماس نزدیک منتقل میشود. دو دسته ژنتیکی یا clade از ویروس mpox وجود دارد؛ دسته اول عمدتاً در آفریقای مرکزی به ویژه جمهوری دموکراتیک کنگو و با علامتهای بالینی شدید و مرگ و میر قابل توجه در حدود 4 تا 11 درصد همراه است. اما دسته دوم تا قبل از اپیدمی جهانی ۲۰۲۲ به غرب آفریقا محدود میشد و باعث بیماری کمتر و مرگ و میر کمتر از چهار درصد بود. از نقطه نظر تاریخی ” کلاد یک بی” (Clade Ib) دسته غالب ژنتیکی است و ۹۵ درصد موارد بیماری گزارش شده را تشکیل میدهد.
در سال ۲۰۲۲ در اروپا و آمریکای شمالی نیز این ویروس گسترش یافت و سازمان جهانی بهداشت شیوع mpox را در ژوئیه ۲۰۲۲ یک وضعیت اضطراری بهداشتی جهانی اعلام کرد و در می ۲۰۲۳ به این اعلامیه پایان داد.
از ابتدای 2024، بیش از ۱۷ هزار مورد ابتلاء به بیماری mpox و نزدیک به ۵۱۷ مورد مرگ و میر در ۱۳ کشور آفریقایی گزارش شده است.
کشورهایی که تاکنون موارد ابتلا به ویروس آبله میمونی از نوع” کلاد یک بی” (Clade Ib) را گزارش کردهاند عبارتند از:
جمهوری دموکراتیک کنگو: با شیوع بیماری آبله میمونی در این کشور، از ژانویه ۲۰۲۳ تاکنون ۲۷ هزار نفر به این بیماری مبتلا شدهاند و بیش از ۱۱۰۰ نفر جان خود را از دست دادهاند که بیشتر قربانیان، کودکان بودهاند. سوئد : یک نفر با سابقه سفر به افریقا و تحت درمان و بوروندی که تا به حال در آن مرگ گزارش نشده است.
بازنویسی: دکتر پیمان پرچمی