مغولستان کشوری کم جمعیت است که بین چین و روسیه قرار گرفته ولی بالاترین میزان مرگ و میر ناشی از سرطان را در جهان را به خود اختصاص داده است. در حالی که در سراسر جهان از هر 100000 نفر 111 نفر بر اثر سرطان جان خود را از دست می دهند، طبق داده های استاندارد شده سنی سازمان جهانی بهداشت WHO ، این رقم در مغولستان 194 نفر است. احتمال مرگ مردان مغولستانی در اثر سرطان تقریبا دو برابر میانگین جهانی است.
وقتی به نرخ موارد سرطان نگاه می کنید، مغولستان 60مین در جهان است.” پس شاید علت نرخ بالای نامتناسب مرگ و میر عمدتاً ناشی از تشخیص دیرهنگام باشد. در واقع بیشتر موارد سرطان در مغولستان تا مراحل پیشرفته که پیشآگهی ضعیف میشود، تشخیص داده نمی شوند.
موقعیت جغرافیایی و جمعیتی مغولستان به شکل گیری این معضل بهداشت عمومی کمک می کند. چرا که نزدیک به 30 درصد از مغولستانی ها سبک زندگی عشایری دارند و در مناطق دورافتاده و دور از مراکز بهداشتی به گله داری سرگرمند. حتی آنهایی که در مناطق شهریتر اما خارج از پایتخت، اولانباتور هستند، اغلب از نظر سرطان غربالگری نمیشوند، زیرا از واجد شرایط بودن این خدمات و خدمات ارائه شده و اهمیت غربال گری سرطان ها اطلاعی ندارند.
از این رو دولت مغولستان برنامه غربال گری رایگان سرطان های شایع و قابل پیشگیری با غربال گری را برای کل جمعیت کشور به اجرا گذاشته است که تا کنون پوشش غربال گری از 40 درصد جمعیت هم فراتر رفته است.
درعین حال علی رغم رایگان بودن بستری در بیمارستان هزینه های جانبی هممزید بر علت کاهش پوش دریافت خدمات بهداشتی درمانی تشخیص و درمان و مراقبت از سرطان ها می شده است که وزارت بهداشت در حال راه اندازی کلینیک های سیار ارائه خدمات به بیماران سرطانی در مناطق دور افتاده می باشد.
درکنار همه این موارد بسیج اطلاع رسانی همگانی (کمپین های اطلاع رسانی) در مورد لزوم غربال گری ونشانه های زودرس سرطان ها و راه های پیشگیری از سرطان ها به دفعات در سرتاسرکشور در حال انجام می باشد.
بازنویسی: دکتر پیمان پرچمی