بر اساس یک مطالعه جدید، تنها 21 درصد از زنان در 14 کشور اروپایی از ارتباط میان «مصرف الکل و خطر ابتلا به سرطان پستان» آگاه بودند. آگاهی مردان حتی کمتر بوده و فقط 10 درصد از مردان مورد بررسی از این ارتباط اطلاع داشتند.
مهمترین دلیل افزایش خطرسرطان پستان پس از مصرف الکل، «متابولیسم اتانول به استالدئید» است، روندی که باعث آسیب به DNA و ایجاد جهش هایی می شود که به طور بالقوه منجر به سرطان می شود. در مورد سرطان سینه ، مصرف الکل بر سطح استروژن نیز تأثیر می گذارد. استروژن نقش مهمی در ایجاد و پیشرفت سرطان سینه ایفا میکند. به اضافه این که، مواد به دلیل تفاوت در متابولیسم، اغلب بر مردان و زنان تأثیر متفاوتی میگذارد. این تمایزات بر نیاز به رویکردهای جنسیتی خاص در استراتژی های بهداشت عمومی مرتبط با مصرف الکل و کاهش خطر سرطان تاکید می کند.
سرطان پستان با بیش از 600000 مورد در سال 2022، یک نگرانی عمده برای سلامت زنان در سراسر منطقه اروپایی سازمان بهداشت جهانی است. نقش الکل به عنوان یک عامل خطر قابل پیشگیری برای سرطان پستان حیاتی است. برای زنان در اروپا، سرطان پستان اولین سرطان ناشی از الکل است و 66 درصد از کل موارد سرطان های ناشی از الکل را تشکیل می دهد.
تحقیقات نشان می دهد که حتی مصرف نسبتاً کم الکل می تواند خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد. بیش از نیمی از موارد سرطان پستان که در اروپا به الکل نسبت داده می شود به دلیل نوشیدن زیاد الکل نیست و حدود یک سوم موارد جدید هر ساله به دلیل نوشیدن مقادیرکم الکل در روز بوده است.
کشورهامتعهد شده اند که مرگ و میر زودرس ناشی از سرطان و سایر بیماری های غیرواگیر را تا سال 2025 تا 25 درصد نسبت به سطوح سال 2010 از طریق اقداماتی برای تقویت واکنش سیستم بهداشتی و رسیدگی به عوامل خطرزای بیماری های غیرواگیر از جمله مصرف الکل کاهش دهند. از سال 2010 تاکنون هیچ تغییری در مصرف سرانه الکل در اتحادیه اروپا رخ نداده است و کشورها در مسیر رسیدن به اهداف NCD خود نیستند. بنابراین، فوریت فزایندهای برای دولتها وجود دارد که فوراً برای اجرای سیاستها و قوانین بهداشت عمومی مبتنی بر شواهد الکل برای کاهش بار سرطانهای قابل پیشگیری مانند سرطان پستان ناشی از الکل اقدام کنند.
سرمایه گذاری در پیشگیری از سرطان، همانطور که در طرح مبارزه با سرطان اروپا مشخص شده است، شامل افزایش آگاهی در مورد خطرات سلامتی مرتبط با مصرف الکل است، به عنوان مثال، از طریق مقررات بهتر برچسب زدن برای نوشیدنی های الکلی. برچسبهای هشدار بهداشتی که مصرفکنندگان را در مورد خطرات سرطان آگاه میکنند، یک روش استاندارد برای محصولات تنباکو هستند. با توجه به اینکه الکل و تنباکو از دهه 1980 توسط آژانس بین المللی تحقیقات سرطان به عنوان مواد سرطان زا در گروه 1 طبقهبندی شده اند، به نظر می رسد که از کنترل تنباکو درس های زیادی می توان آموخت. زنان در سراسر اروپا حق دارند در مورد ارتباط بین الکل و سرطان، به ویژه سرطان پستان، بدانند تا بتوانند تصمیمات آگاهانه و سالم تری بگیرند. رفتارهای سالم تر می تواند 4 مورد از هر 10 مورد جدید سرطان جلوگیری کند. با این حال، اقدام جمعی و تعهد به سلامت عمومی فراتر از سطح فردی برای تغییر مسیر بروز سرطان و اطمینان از اینکه نسلهای آینده آگاهتر، سالمتر و کمتر در معرض خطرات ناشی از مصرف الکل قرار دارند، مورد نیاز جدی می باشند.
بازنویس: دکتر پیمان پرچمی